Subscribe:

streda 18. februára 2015

Bianco, Colorito a Universe

Dnes budem písať o pracích prostriedkoch, ich zložení a používaní a o chybách pri praní, ktoré mnohí robia. Dúfam, že nezabudnem na nič.
Dedra má široký výber pracích, doplnkových a špeciálnych prostriedkov aké u iných výrobcov nenájdete. Neobsahujú chlór ani fosfáty - tieto zložky sú nahradené ekologickými látkami, ktoré sú taktiež účinné a zároveň šetrné k pokožke aj životnému prostrediu. Nakoľko všetky výrobky maximálne koncentrované, používa sa oveľa menšie množstvo ako ste zvyknutí pri bežnej drogérii. Navyše NENIČIA BAKTÉRIE V ČISTIČKÁCH ODPADOVÝCH VÔD!  A keďže má DEDRA taký široký výber produktov na pranie, budem v tomto príspevku písať len o pracích prostriedkoch na biele a farebné veci a o „univerzáloch“.

Na výber je niekoľko balení tabliet a práškov NA BIELE VECI.
Všetky varianty majú rovnaké zloženie. Každý prací prostriedok obsahuje:
  • oxydoo – aktívne bielidlo s postupným uvoľňovaním kyslíka, neobsahuje chlór a je vhodný nielen na pranie – viac sa tomuto výrobku budem podrobnejšie venovať neskôr, nakoľko je to jeden z TOP produktov od DEDRY
  • ultrawhitening – ďalšia bieliaca a zjasňujúca zložka
  •  protector – zmäkčovač vody – o tom sme sa už bavili v článku č.2
  • pro-enzymatic system – rozkladá nečistoty biologického pôvodu (krv, sliny, pot...)
Bieliace zložky sa aktivujú už pri 40°C. Jedna dávka je 50 g na bežne znečistené veci. Nedávajte vyššie dávky pracích prostriedkov, ako odporúča výrobca. DEDRA pracie gély a prachy sú vysoko koncentrované a NIE JE POTREBNÉ dávať  100 – 150 g ako ste zvyknutí pri bežných prostriedkoch.
PRACIE PROSTRIEDKY NA FAREBNÉ VECI
  • neobsahujú žiadne bieliace zložky. Namiesto nich obsahujú ochranný faktor farieb - CPF 12 (čím väčšie číslo, tým viac chráni oblečenie a dlhšie vydrží pekné farebné).
  • Obsahujú aj zložku, ktorá  zabraňuje prenášaniu „farby do farby“.  Jednoducho, aby sa Vám nepofarbili napríklad zelené veci od červených.
  • protector – zmäkčovač vody – o tom sme sa už bavili v článku č.2
  • pro-enzymatic system – rozkladá nečistoty biologického pôvodu (krv, sliny, pot...)
 Kde v e-shope

Ja na farebné veci používam radšej gél ako prach (ten som zabudla dať na obrázok). Ak sú nejaké škvrny na oblečení, na ne môžete použiť OXYDOO, na odolnejšie FLECKITO. O škvrnách budem písať, keď prejdeme všetky pracie prostriedky.

Niektorí z Vás možno radšej používajú UNIVERZÁLNE PRACIE PROSTRIEDKY, aby nemuseli kupovať prášok/gél osobitne na biele a ďalší na farebné veci. Možno Vás veľmi nepoteším, ale nie je to práve najlepšia voľba. 
 Kde v e-shope
V univerzálnych prachoch a géloch musia byť zložky aj na biele aj na farebné veci, čo samozrejme všetci vieme. Ale... nie sú také účinné práve preto, že musia obsahovať zloženie  z dvoch rôznych pracích prostriedkov. To sa neTÝKA len DEDRY, ale všetkých univerzálnych prostriedkov na trhu. 

Keď si porovnáte zloženie na bielych a farebných s „univerzálom“, tak je to hneď každému jasné. Hore som písala, že bieliace zložky v práškoch na biele veci účinkujú už pri 40°C a ochranný faktor farieb (v prostriedkoch na farebné veci) je CPF 12. V univerzálnych prachoch bieliace zložky účinkujú až od 60°C a ochranný faktor je o polovicu menší CPF 6. Takže ak používate univerzálny prostriedok a periete len na 40-tke, tak Vám samozrejme svetlé veci neoperie riadne a na farebných nechráni farby, tak ako prášok/gél na farebné veci.

Nič s nimi neušetríte, veci to neoperie, tak ako by ste chceli a v podstate si ich skôr zničíte. Používaním špeciálnych pracích prostriedkov predĺžite životnosť textílií. Veď ani zuby si neumývate mydlom, ale produktom na to určeným. :D Blbý príklad, ja viem, ale to ma prvé napadlo.


No a na koniec ešte spomeniem tie chyby.

NAJVÄČŠIA CHYBA, ktorú mnohí často robia!

Keď si prečítate návod na práčke, je tam upozornenie, že máte bubon plniť len do ¾ . Ak sú ťažšie veci, aj menej. Treba to dodržiavať! Keď napracete veci do bubna, dobre že nie obuvákom, potom nenadávajte na prach, že sa nerozpustil a že neopralo veci. Je to Vaša chyba, nie prachu ani práčky. Neušetríte nič tým, že napcháte bubon doplna.  Musíte potom dať znovu prepláchať veci = viac minutej vody aj elektriky.

Ďalšia vec ... na práčke nie je len 30 a 40°C. V studenej vode Vám škvrny NEVYPERIE.  

A samozrejme vždy pozerajte aj odporúčanie na oblečení ako prať veci. 

KDE v e-SHOPE               

0 komentárov: